Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

+48 699 650 606

miód

Produkty pszczele: propolis, pierzga

Zachęcamy także do zapoznania się z naszą ofertą produktów pszczelich: propolisu, pierzgi, mleczka i jadu pszczelego. Każdy z nich ma nieocenione właściwości prozdrowotne, które skutecznie sprawdzają się w profilaktyce wielu chorób. Produkty, przed zastosowaniem, nie wymagają konsultacji z lekarzem – poza jadem pszczelim, stosowanym w leczeniu reumatyzmu, nadciśnienia i miażdżycy – dlatego serdecznie zachęcamy do wypróbowania ich skuteczności.

Właściwości produktów pszczelich

Produkty pszczele, oprócz smaku, posiadają także liczne właściwości prozdrowotne, które są znane od pokoleń. Dlatego też powstała osobna gałąź medycyny alternatywnej, zwana apiterapią, która polega na zastosowaniu ich w leczeniu wielu chorób. Jakie są właściwości produktów pszczelich?

  • Propolis (kit pszczeli) – to substancja żywiczna, która pozyskiwana jest przez pszczoły z pąków drzew. Jego konsystencja sprawia, że jest on materiałem budulcowym ula, a właściwości antybakteryjne zapobiegają powstawaniu i szerzeniu się chorób wśród pszczół. U ludzi stosowany jest w profilaktyce schorzeń grzybiczych, wirusowych, zapalnych i bakteryjnych. Posiada też działanie znieczulające i regenerujące;
  • Pierzga – jest to pyłek kwiatowy wymieszany z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół. Z uwagi na bogatą zawartość białka, witamin i minerałów, bardzo często stosowana jest w uzupełnieniu diety osób niedożywionych. Poza tym pierzga wzmacnia odporność, ułatwia trawienie, obniża ciśnienie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza stany zapalne, a nawet poprawia stan skóry, włosów i paznokci.